Sterk groeiend GMP bereidt uitbreidingsinvestering in De Prijkels voor

De groep GMP (Generale Maatschappij voor Plastiek, Deinze) investeerde in coronajaar 2020 ruim 2 miljoen euro in een uitbreiding van zowat 30% van zijn productiecapaciteit. Recent kocht de KMO van zijn buur in de Karrewegstraat een bijkomend opslagmagazijn van 4.500 m² aan. Het sterk groeiende extrusiebedrijf kocht van intercommunale Veneco bovendien een 12.175 m² groot bedrijfsterrein aan, rechtover zijn bestaande site. De uitbreidingsinvestering ter waarde van bijna 10 miljoen euro is bedoeld om de toekomstige groei op te vangen. Momenteel schurkt de productiecapaciteit van de groep tegen zijn grenzen aan.
Sinds Bart Cnudde in 2008 de controle over GMP verwierf, zet het extrusiebedrijf steile groeiprestaties neer. De in 1948 in Oudenaarde opgerichte Generale Maatschappij voor Plastiek begon als een klein extrusiebedrijf met een beperkt aantal extrusielijnen die kunststofprofielen voor de bouw (lees: hoekjes en kleine kantjes, nvdr.) in voornamelijk PVC produceerde. In de jaren '80 week GMP uit naar bedrijvenzone De Prijkels in Deinze, waar de activiteiten stelselmatig werden uitgebouwd. In de Karrewegstraat in Deinze vonden intussen vier uitbreidingsinvesteringen plaats. GMP beschikt er momenteel over een bedrijfspand van zowat 8.000 m².
Alvorens Cnudde de integrale eigendom over GMP verwierf, was hij actief in de textielsector en in het inmiddels verkochte familiebedrijf dat in de vleeswarenproductie actief was. "Van scheikunde had ik geen kaas gegeten. Gelukkig kon ik rekenen op de steun en stielkennis van de voormalige eigenaar waarmee ik nog ruim acht jaar samenwerkte," aldus CEO Bart Cnudde. Sinds de overname is de productiecapaciteit al ruim verdrievoudigd.
Twee productgroepen
GMP is actief in de extrusie van enerzijds industrieprofielen, anderzijds tuinprofielen. Vermits GMP Garden voornamelijk volumineuze producten aanmaakt, tekende zich een acute nood aan bijkomende stockagecapaciteit af. Drie jaar geleden nam Cnudde Rolvaplast N.V. in Gottem over. "Dit bood ons de kans tot diversificatie van het productassortiment en maakte het mogelijk om onze productiecapaciteit uit te breiden. Momenteel zorgt Rolvaplast als tweede productiesite voor ongeveer één derde van de totale productiecapaciteit," verduidelijkt onze gesprekspartner.
De accommodatie in Gottem wordt nu voor de helft als productieruimte gebruikt, de andere helft als stockageruimte. In de Karrewegstraat in Deinze ligt de verhouding productie/stockage momenteel op 80/20. Vandaar dat Cnudde recent een magazijn van 4.500 m² van zijn buurman aankocht. Waar voorheen de tuinprofielen met slechts één extrusielijn vrij beperkt bleven in het activiteitenspectrum van GMP, heeft die divisie in de voorbije jaren sterke groei doorgemaakt. Cnudde heeft intussen zijn machinepark zodanig ingericht dat beide productgroepen op dezelfde extrusielijnen kunnen worden aangemaakt. "We puren concurrentievoordeel uit het feit dat we zelf onze matrijzen aanmaken. Dat stelt ons in staat om de vrijgekomen capaciteit van de tuinprofielenproductie tijdens de wintermaanden voor industrieprofielen aan te wenden," klinkt het.
Plastec draagt hoogtechnologische profielen aan
Volgende stap in het GMP-parcours was de overname, twee jaar geleden, van Plastec, eveneens gevestigd in industriezone De Prijkels. Bart Cnudde: "Als producent van grotere extrusieprofielen met gespecialiseerde toepassingen zoals co-extrusie bood Plastec ons uitzicht op een aanzienlijke uitbreiding van ons assortiment in hoogtechnologische profielen die voldoen aan specifieke eisen van de klanten. Dat zorgde ervoor dat we voor ons industrieel cliënteel nog meer maatspecifiek konden werken dan voorheen."
Sinds de overname van Plastec als volle dochter van de GMP-groep werd ook hier ruim 20% bijkomende capaciteit in gebruik genomen. In 2008 boekte GMP een omzet van 4 miljoen euro. Vorig jaar werd met de volledige groep afgeklokt op ruim 25 miljoen euro.
Exportfocus
Zowat driekwart van de productie wordt over de landsgrenzen heen afgezet (lees: voornamelijk de buurlanden, nvdr.). Afnemers van de producten uit het Garden-assortiment zijn verdeelcentra, tuinaanleggers, DHZ-winkels, groothandels, enzovoort. Bij de industriële producten vindt het eigen gamma voornamelijk afnemers via de grote bouwketens. Daarnaast zijn er de rechtstreekse afnemers van maatspecifieke producten in binnen- en buitenland die bijvoorbeeld in de zonwerings-, ramenindustrie of paneelbouw actief zijn.
Nichespeler met nood aan ruimte voor groei
De GMP-groep positioneert zich in de markt als een echte nichespeler voor de aanmaak van bepaalde profielen. "We maken onder meer profielen waar andere partijen hun neus voor ophalen," stelt commercieel directeur en mede-aandeelhouder Arnaud Surmont. "Kernwaarden in onze aanpak zijn kwaliteit, flexibiliteit, service, open communicatie en nederigheid," klinkt het.
Dit vertaalt zich in de bewuste keuze van GMP om tijdens corona geen enkele nieuwe klant aan te nemen. "Nieuwe klanten binnenhalen in een crisisperiode houdt steeds het risico in dat de trouwe klanten op de vertrouwde service-kwaliteit moeten inboeten. En misschien kan je dan ook het verwachtingspatroon van de nieuwe klanten niet inlossen," aldus Surmont.
Toch heeft Covid-19 de GMP-groep er niet van weerhouden verder in het machinepark te investeren en zich op de toekomst voor te bereiden. Zo werd ruim 2 miljoen euro geïnvesteerd in een capaciteitsuitbreiding van 30%. De nieuwe lijnen werden vorig najaar opgestart. Thans begint het bedrijf de vruchten van deze investeringen te plukken. "In de voorbije drie jaar zijn we erin geslaagd het aantal grote klanten te verviervoudigen. Bovendien wisten we een mooi evenwicht neer te zetten tussen industrie- en tuinactiviteiten," beklemtoont de commercieel directeur.
Dat alles neemt niet weg dat GMP alweer tegen de limieten van zijn productiecapaciteit aanschurkt. De vraag in de Europese markt naar kunststofprofielen - een heel diverse markt met oneindig veel toepassingen - groeit nog steeds. Bovendien kan GMP nieuwe klanten die zich aanmelden, niet blijven afwijzen. Het maakbedrijf kocht daarom bij Veneco een terrein van 12.175 m² aan, rechtover zijn bestaande site in de Karrewegstraat in De Prijkels. "Dat zullen we gefaseerd ontwikkelen met als bedoeling onze productiecapaciteit verder op te schroeven. Dat alles vergt makkelijk een investering van zowat 10 miljoen euro. We hopen er binnen twee tot drie jaar de activiteiten te kunnen opstarten," besluit Bart Cnudde.